Jak udostępnić ekran mojego iPhone'a na moim telewizorze?

Próbuję odbijać mój iPhone na telewizorze, ale nie jestem pewien, jak to zrobić. Mam kilka ważnych filmów i zdjęć, które chcę udostępnić mojej rodzinie, ale nie mogę pojąć kroków. Czy ktoś może mnie przeprowadzić przez ten proces?

Oto, jak przesyłać obraz z iPhone’a na telewizor:

1. Używając Apple TV lub telewizora kompatybilnego z AirPlay

• Upewnij się, że twój telewizor i iPhone są podłączone do tej samej sieci Wi-Fi.
    • Przesuń palcem w dół z prawego górnego rogu iPhone’a, aby otworzyć Centrum sterowania.
    • Stuknij ‘Przesyłanie obrazu’ i wybierz swoje Apple TV lub telewizor kompatybilny z AirPlay z listy.
    • Jeśli na ekranie telewizora pojawi się kod AirPlay, wpisz go na swoim iPhonie.
  2. Używając kabla HDMI i adaptera

• Zakup adapter Lightning do HDMI.
    • Podłącz adapter do swojego iPhone’a.
    • Użyj kabla HDMI, aby podłączyć adapter do telewizora.
    • Wybierz odpowiednie wejście HDMI za pomocą pilota do telewizora.
  3. Używając aplikacji Smart TV

• Niektóre telewizory Smart mają własne aplikacje, takie jak Samsung Smart View dla telewizorów Samsung.
    • Zainstaluj odpowiednią aplikację na swoim iPhonie.
    • Podłącz oba urządzenia do tej samej sieci Wi-Fi.
    • Postępuj zgodnie z instrukcjami w aplikacji.

Jeśli masz urządzenie Roku lub Amazon Fire Stick, także obsługują one przesyłanie obrazu. Aby użyć Roku, przejdź do Ustawienia > System > Przesyłanie obrazu, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami na iPhonie, wybierając Przesyłanie obrazu. Aby użyć Fire Stick, włącz przesyłanie obrazu w ustawieniach i użyj AirScreen na swoim iPhonie.

Dzięki tym metodom będziesz mógł szybko dzielić się ważnymi filmami i zdjęciami z rodziną.

Jeśli szukasz innej opcji do przesyłania obrazu z iPhone’a na telewizor, próbowałeś Google Chromecast? Jest naprawdę wygodny i często pomijany. W przeciwieństwie do metod wspomnianych przez @shizuka, z Chromecastem:

1. Instalacja: Podłącz Chromecast do portu HDMI w telewizorze i do źródła zasilania. Upewnij się, że telewizor jest podłączony do tej samej sieci Wi-Fi co iPhone.
  2. Aplikacja Google Home: Pobierz i otwórz aplikację Google Home na swoim iPhone.
  3. Szybkie połączenie: W aplikacji, stuknij w urządzenie i postępuj zgodnie z instrukcjami konfiguracji. Zazwyczaj zajmuje to kilka sekund.
  4. Lustrzane odbicie ekranu: Po zakończeniu konfiguracji, stuknij w urządzenie i wybierz opcję ‘Przesyłaj mój ekran’.

Może to być czasami prostsze, zwłaszcza jeśli już jesteś w ekosystemie Google. Jedną wadą w porównaniu do AirPlay może być to, że opóźnienia mogą być nieco większe, choć zazwyczaj nieodczuwalne przy wyświetlaniu zdjęć i filmów.

Inną interesującą alternatywą, jeśli nie chcesz inwestować w sprzęt, może być użycie aplikacji innych firm, takich jak ApowerMirror lub LetsView. Te aplikacje są mniej znane, ale mogą działać całkiem dobrze:

1. Pobierz: Zainstaluj aplikację zarówno na swoim iPhone, jak i na inteligentnym telewizorze lub dowolnym innym urządzeniu podłączonym do telewizora.
  2. Połączenie: Otwórz aplikację na iPhone i inteligentnym telewizorze, podłącz do tej samej sieci Wi-Fi.
  3. Lustrzane odbicie: Postępuj zgodnie z instrukcjami w aplikacji, aby lustrzanie odbić iPhone. Kroki te są zazwyczaj proste, bardziej przypominające zaproszenie znajomego do współdzielenia dokumentu Google.

Nie wszystkie rozwiązania są równie łatwe w użyciu i niezawodne, ale eksplorowanie różnych metod może się przydać. Czasami poleganie na wbudowanej funkcji przesyłania w telewizorze może być wystarczające, ale warto wypróbować alternatywy, aby zobaczyć, co działa najlepiej dla ciebie.

Mam nadzieję, że to dodaje nową perspektywę do rozważenia! Powodzenia w dzieleniu się tymi rodzinnymi momentami na dużym ekranie.